Perfecţionarea sistemului de furnizare a serviciilor sociale si profesionalizarea specialiştilor în domeniul social, dezvoltarea programelor de atragere a resurselor pentru actorii sociali locali, managementul organizaţiilor, managementul proiectelor, elaborarea şi implementarea proiectelor de incluziune socială a persoanelor defavorizate, promovarea sustenabilităţii pe termen lung a zonelor rurale în ceea ce priveşte dezvoltarea economică şi socială, a resurselor umane şi ocuparea forţei de muncă.
ACOM – Asociaţia de Consiliere şi Orientare în Muncă este persoană juridică română, de drept privat, fără scop patrimonial, organizată potrivit dispoziţiilor OG nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2005, cu modificările şi completările ulterioare.
ACOM a dobândit personalitate juridică în anul 2013, fiind înscrisă în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor aflat la Grefa Judecătoriei Alexandria sub nr. 15/2013.
Asociaţia ACOM – Asociaţia de Consiliere şi Orientare în Muncă este acreditată să desfăşoare servicii de informare şi consiliere profesională, precum şi servicii de mediere a muncii pe piaţa internă, în conformitate cu prevederile HG nr. 277/2002 privind aprobarea Criteriilor de acreditare a furnizorilor de servicii specializate pentru stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.
În acest sens, Asociaţia deţine certificatele de acreditare seria TR 37 nr. 00054 din 28.01.2020 şi seria TR 37 nr. 00055 din 28.01.2020, serviciile fiind efectuate de specialişti cu experienţă în domeniu, în special psihologi şi jurişti, angajaţi permanenţi ai Asociaţiei; acestea constituie un real sprijin pentru accesul şi/sau menţinerea pe piaţa muncii.
Asociaţia ACOM – Asociaţia de Consiliere şi Orientare în Muncă are experienţă în implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene, în cursul anului 2015 fiind partener în cadrul proiectulor:
ID - ul proiectului: POSDRU/184/5.2/S/154800, Cod SMIS 58274 având ca obiectiv facilitarea integrării durabile pe piaţa muncii a resursei umane şi creşterea competitivităţii şi a oportunităţilor de formare profesională a resursei umane din regiunile Sud - Muntenia si Sud - Vest Oltenia, în special din zone foste industrializate din cele 2 regiuni, prin acţiuni destinate informării şi consilierii, activităţi inovative de calificare şi specializare prin tehnici şi metode moderne, activităţi de consiliere profesională individuală şi de grup şi activităţi de mediere a muncii, corelate cu nevoile unei pieţe dinamice a muncii, cu cerinţele de adaptabilitate profesională. Asociatia ACOM, in calitate de partener a avut ca responsabilitati recrutarea grupului tinta, activitatea de formare profesionala si a participat la implementarea activitatii de informare si publicitate a proiectului
ID - ul proiectului: POSDRU/183/5.1/S/153833, Cod SMIS 58253, având ca obiectiv facilitarea integrării durabile pe piaţa muncii a resursei umane şi creşterea competitivităţii şi a oportunităţilor de formare profesională a resursei umane din regiunile Sud - Muntenia si Sud - Vest Oltenia, în special din zone foste industrializate din cele 2 regiuni, prin acţiuni destinate informării şi consilierii, activităţi inovative de calificare şi specializare prin tehnici şi metode moderne, activităţi de consiliere profesională individuală şi de grup şi activităţi de mediere a muncii, corelate cu nevoile unei pieţe dinamice a muncii, cu cerinţele de adaptabilitate profesională. Asociatia ACOM, in calitate de partener a avut ca responsabilitati recrutarea grupului tinta, activitatea de formare profesionala si a participat la implementarea activitatii de informare si publicitate a proiectului
ID MySMIS 148772 (08.07.2021 – 31.12.2023) Asociaţia ACOM a avut calitatea de partener in cadrul proiectului, ” - solicitant Şcoala Gimnazială nr. 24, Galati, proiect cofinanţat din FSE prin POCU 2014 – 2020, AP 1: Iniţiativa „locuri de muncă pentru tineri”, OS 1.3 – Creşterea numărului de tineri NEETs şomeri cu vârsta între 16 – 29 ani, înregistraţi la SPO care se reîntorc în educaţie în programe de tip a doua şansă, inclusiv în programe de formare profesională iniţială. Principalele responsabilitati sunt: activitatea de consiliere si mediere a muncii, recrutare a grupului tinta si partcipa la activitatea de derulare a programului “A doua sansa” si a activitatilor de formare profesionala. Proiectul a fost finalizat cu indeplinirea 100% a indicatorilor asumati prin cererea de finantare